2012 m. birželio 1 d., penktadienis

2012 m. - aktyvaus senėjimo ir kartų solidarumo metai: ar mokame tokiais būti?




  2012 m. ES paskelbti aktyvaus senėjimo (angl. ageing) ir kartų solidarumo (angl. solidarity between generations) metais (plačiau čia ir čia). Puiku, kad keliama senėjimo problema, kuri yra nepaprastai aktuali XXI a. laikmetyje. Problemos atsiradimą iš esmės lėmė technologinė, medicinė šių laikų pažanga. O ar turime solidarumo, pakantumo vieni kitiems, tik patys sau galime atsakyti.

  Aktyvus senėjimas - iššūkis politikams, kurie turi sudaryti sąlygas ir gerinti galimybes aktyviam senėjimui, nepriklausomam gyvenimui ir būtinų paslaugų teikimui. 2012 m. aktyvaus senėjimo ekonominės projekcijos 2010-2060 m. ataskaitos (ataskaita čia, apimtis 472 psl., ECOFIN tarybai pristatyta 2012 m. gegužę) pirmojoje dalyje aptariamos populiacijos, darbo jėgos ir kitos makroekonomikos prielaidos. Antrojoje dalyje detalizuojami galimi Šalių Narių ateities scenarijai, remiantis pensijų, sveikatos apsaugos, išsilavinimo ir nedarbo išlaidų projekcijomis.

  Prieduose pateikiama statistinė Šalių Narių apžvalga, pagrindinės prielaidos ir rezultatai (Lietuvos profilį galima rasti priedo 420-422 psl).

  

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą