2012 m. kovo 16 d., penktadienis

11 dienos optimizavimo principų



Neretai kartoju tarsi senovinę mantrą tą pačią frazę - "ak, kodėl para turi tik 24 valandas.." :)
Įsigilinus į kelis dienos/gyvenimo optimizavimo principų siūlymus (vienas jų čia, EducationalTechnologyGuy, 2012), ėmiau atsakingiau planuoti savo laiką.

1. Greitis. Žmonės būna greitų ir lėtų apsukų, tačiau vis tiek reikia stengtis darbą atlikti greitai, ir itin svarbu - neatidėlioti nemalonių darbų. [Manevro principas].

2. Ankstesnis kėlimasis ir rūbų pasirinkimas. Ankstesnis rytas leis jums ramiai, neskubant pradėti dieną. Bet būtina nepamiršti eiti miegoti anksčiau. Jei iš vakaro apsispręsite kaip eisite apsirengę į susitikimą, taupysite savo laiką.

3. Pasiruošimas darbui. Informacijos ieška. Taikykite 5 P formulės principą - "išankstinis pasiruošimas apsaugo nuo prasto darbo" (angl. Prior Preparation Prevents Poor Perfomance). [Tikslo, žvalgybos principai].

4. Darbų grupavimas. Orientacija į vieną ar du svarbiausius dalykus. Jei pirmąjį darbą iš panašių darbų serijos padarysite per dešimt laiko vienetų, tai ketvirtą ar penktą darbą taip pat, o gal geriau atliksite per du laiko vienetus. Svarbu kryptingumas ir energijos tausojimas. [Masės principas].

5. Komandinis darbas. Bendradarbiaukite ir dalinkitės darbu. Taip padidinsite efektyvumą. [Suderintų veiksmų ir ekonomijos principai].

6. Darbo paprastinimas. Mažinkite sudėtingumą, dalinkite darbą į dalis, perleiskite ar atsisakykite to, kas per sunku. Išnaudokite kiekvieną progą ir paprastinkite savo gyvenimą. [Paprastumo principas].

7. Planuokite dieną - darykite sąrašus. Sudėliokite prioritetus ir kasdien planuokite darbus. Dienos pabaigoje pasitikrinkite darbų įvykdymą ir planuokite rytdienos darbus. Planuokite mėnesio, metų veiklą.

8. Neatsisakykite pagalbos. Apsidrauskite nuo netikėtumų. Nebijokite paprašyti pagalbos, jei užduotis nesiseka. [Saugumo principas].

9. Palaikykite pastovią švarą - sutaupysite laiko. Nereikės skirti papildomo pusvalandžio vakare dienos indų plovimui.


10. Tinklaveikos kontrolė. Naujumo paieška. Socialinius tinklus naudokite tinkamai, negaiškite per daug laiko. Kūrybingumas ir novatoriškumas leis teigiamai pakreipti permainas. Permainos -  vienintelis pastovus dalykas gyvenime. [Netikėtumo principas].

11. Apdovanokite save už gerą darbą. Tai motyvuoja. :)

2 komentarai: