2013 m. kovo 25 d., pirmadienis

Kino pavasaris 2013: Antroji žmona


 Scena iš filmo "Antroji žmona"


   "Filme pasakojama apie dviejų moterų skirtingas prigimtis – Šalehos nevaisingumas priešpastatomas Mersilos vaisingumui. Jos gyvena Tavi-Tavi provincijoje, kur gamtos grožis ir turtingi jos ištekliai kontrastuoja su ekonomine ir sociopolitine krize. Šis rojaus pragaras ir filmo „gimimo vieta“ nuolat primena apie praeities konfliktus, kurie iki šiol neišspręsti" - teigia filmo, apdovanoto Venecijos kino filmų festivalyje,  "Antroji žmona"( 2012)  režisierius Brillante Mendoza.

  Nepaprastai įspūdingi Filipinų gamtos vaizdai, paprastai atviras žmonių gyvenimas, taip pat, mums, europiečiams, egzotiški ritualai - piršlybos, vestuvių apeigos, kasdienis išgyvenimas: žuvies gaudymas, turgaus mainai ir pan., palieka keistą jausmą apie itin skirtingą gyvenimo būdą, pragyvenimo šaltinius, net atėjo į galvą mintis apie mokesčius (aktualu mums, tiesa? Ten, juk stovi namelis suręstas ant vandens, šilta, nereikia mokėti už šildymą :). Tačiau pragyvenimo lygio kontrastas, religijos vaidmuo, neabejotinos šeimų tradicijos - akivaizdus jų "mokestis" už vos panorėjus laisvą ir nerūpestingą šokinėjimą į beprotiško mėlio vandenį  ir paprastai nepaprastus išgyvenimo rūpesčius. 

  Iš esmės kitokios vertybinės nuostatos, gyvenimo tempas ir siužeto istorijos paprastumas lėmė, kad pati filmo trukmė kiek prailgo, tačiau kultūrinis įtaigumas ir vaizdų grožis nustelbė lėtą linijos eigą ir slopino nekantrumą. Aktuali šių dienų moralinė dilema skatina subtiliai apmąstyti situacijos išeitis. Ieškoti laimės. Rasti.


Plačiau IMDB



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą