2012 m. lapkričio 19 d., pirmadienis

Scanorama: Apie nelengvus šeimos savaitgalius


H. Schmid "Kas lieka", 2012 

  Hans-Christian Schmid filmas "Kas lieka" (2012) vakar užbaigė mano pasirinktų Scanoramos filmų peržiūrą. Puikus sutapimas, kad būtent šis filmas buvo paskutinis. Savo liūdesiu ir neviltimi paskatino apmąstymus. Žinoma, idealu būtų pamatyti festivalio uždarymo filmą L. Ullmann "Neištikimi" (2000), bet, pagal ankstesnę praktiką, tikėtina, kad filmą kino teatras kartos, o ir I.Bergman kelis filmus festivalio metu jau mačiau.

   Filmas "Kas lieka" dalyvavo Berlyno kino festivalio konkursinėje programoje. „Visiems tenka grįžti namo savaitgaliui ir retai kada viskas praeina sklandžiai. Mes ieškojome įvairių būdų, kaip papasakoti apie tokį savaitgalį, galimus personažų charakterio ypatumus ir galimus konfliktus. Ir nors filmas nėra apie mūsų pačių šeimas, vis dėlto jame daug asmeninių išgyvenimų. Medžiagą tokiai istorijai gali rasti tik giliai savyje“, – pasakoja filmo režisierius H. Schmid ir scenarijaus autorius B. Lange.

  Rodos, naujų minčių nėra, tik sena tiesa, kad galėtum jaustis žmogumi - svarbiausia sveikata ir geri, tausojantys tarpusavio santykiai. Nepaprastai sunki tema. Varginanti. Be tiesos, nes kiekvienas esame su savo tiesa ir drama. Filmo veiksmo vieta apsiriboja nedidele teritorija - namu ir dalimi miško, tai tik sustiprina tarp herojų tvyrančią įtampą. Nėra vieno pasirinkimo tarp nutylėti ir sakyti žeidžiančią tiesą. Menas laviruoti ir nedaryti klaidų. Po "Karališko romano" nuostabių vaizdų, čia jų pasigedau, vokiška tuštuma. Kita vertus, filmo jausmų labirintas įtikino. Vadinasi, pasisekė.


Susiję rašiniai:



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą